НЛП

лечебни невро-лингвистични кодове

Абревиатурата НЛП буквално произлиза от „невро-лингвистично програмиране“. Това е име, което свързва 3 влиятелни компонента, замесени в създаването на човешкото преживяване:

 • неврология – неврологичната система, регулираща как функционира нашето тяло
 • лингвистика – езикът, който определя начина на комуникация вътрешно със себе си и външно – с другите
 • програмиране – определя моделът, който сме създали за себе си, другите и света
  НЛП описва основната динамика между ума (невро) и езика (лингвистика), и как тази взаимовръзка влияе на тялото и поведението като резултат.

С други думи, НЛП е комплект от инструменти, които позволяват да се промени това, което правите или не правите, така че да се постигне желан здравословен краен резултат.

Произход

През 1970 г. двама Калифорнийци, единият учен математик и талантлив гений компютърен експерт – Ричард Бандлър, а другият – професор по лингвистика Джон Грайндър, са във финалните стъпки на своята пионерска работа за откриването на подход, който ще има дълбок ефект в полето на личностното израстване, човешките взаимоотношения и комуникация.

Бандлър и  Грайндър изследват дълбоко работните процеси и методи на 3-ма знаменитости в сферата на психотерапията, които постигат забележителни промени в човешкото поведение.

Милтон Ериксон – наричан най-знаменитият психотерапевт на всички времена, използвал  ефективно клинична хипноза в практиката си, Върджиния Сатиър – удивително ефективен фамилен терапевт, успявала да разреши на пръв поглед неразрешими междуличностни проблеми и Фриц Пърлз – създателят на Гещалд терапията. В началото на своята работа огромно въздействие върху основателите на НЛП оказва и британският антрополог Грегъри Бейтсън.

Наред с усвоените знания, те също комбинират и своите собствени умения в 3 дисциплини – лингвистика, компютри и Гещалд психология. Като резултат те създават поведенчески модел и серия от работни процедури. Докато НЛП израства, постепенно започва да интегрира материал и от други допълнителни дисциплини: кибернетика, философия и неврология. Така НЛП започва да навлиза в много различни полета на правото, бизнеса и образованието.

От тогава НЛП се е разраснал като международен феномен, използван от милиони. Добре е да запомним, че е изследване на това, което вече правим – нашите модели, вярвания и мислене, така че можем да се фокусираме и подсилим това, което работи и да отклоним фокуса от елементите, които често (подсъзнателно) блокират пътя към достигане на нашия потенциал.

Всъщност, казано с терминологията на НЛП, по-важно е да променим „Как ние преживяваме нашата реалност, отколкото да променим действителното съдържание на нашата реалност“.

УЗРЯЛ ли си за:

ТРАНСФОРМАЦИЯ... НАМИРАНЕ НА ВЪТРЕШНА ИСТИНА...НОВА ПОСОКА?

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

16-22

ЮНИ

Интегрален РИТРИЙТ – „ФЛУИДНОСТ“

Пълноценно зареждане на всички нива!

Къде: Комплекс за активен отдих „AquaLife Кранево  – https://bul.aqualife-sport.com/

    Останаха още 3 свободни места…                     

Разтвори заседналите корени на стреса от цялостната система и регенерирай в дълбочина…

11-17

АВГУСТ

Интегрален РИТРИЙТ – „ЗДРАВЕ“

Събуди Живеца – Намери БАЛАНС!

КЪДЕ: Пампорово, х-л Финландия 4****

КОГА: 11-17.08.24 (6 нощувки)                             

 

                                      

Намерението на този „ритрийт“- оттегляне от всекидневието – е чрез интегрални подходи да се стимулира нашата цялостна система тяло-ум-душа и да се разтворят и пуснат заседналите корени на стреса от: клетките, тъканите, мускулите, ставите, нервната система, енергийната система, емоционалните напрежения, мисловните тежести и духовните блокажи.

Приложение

Въпреки, че НЛП е започнало от полето на терапията, откритите принципи и техники могат да бъдат приложени и използвани в различни области като:

 • бизнес, продажби и маркетинг;
 • подбор на кадри и лидерство;
 • обучение и образование;
 • личностно развитие;
 • терапия;
 • спорт;
 • и други умения за усъвършенстване…;

НЛП предлага технология за създаване на промяна и прости начини за по-голям избор по отношение на Вашето поведение и емоции, да подобри комуникацията и взаимоотношенията и да развие нови способности във вашето мислене.

Промяната е неизбежна!!! Основният въпрос е: Дали се променяте по начина, по който искате?

Ползи:

 • препрограмиране на мисловни модели и вярвания;
 • неутрализиране на стрес, депресивни състояния;
 • преобразуване на страхове и фобии;
 • трансформиране на ограничаващи поведения и емоционални състояния;
 • подобряване на комуникацията със себе си и другите;
 • повишаване на спортните резултати;
 • подхранване на увереността и себеоценката;
 • активиране на паметта и концентрацията;
 • работа със зависимости;
Share This