Често задавани въпроси

 • Мога ли да използвам EFT върху себе си?

Разбира се. Аз обучавам своите клиенти, как да прилагат техниката върху себе си, като това им дава ефективен инструмент на разположение винаги при нужда. Това от своя страна спомага човек да се свърже със своята вътрешна сила и ресурси и увеличава неговата увереност сам да преодолява предизвикателствата, без да става зависим от друг. Със същата идея провеждам и групови обучения, което е важен елемент за правилното научаване и прилагане на техниката.

 • Може ли EFT да бъде прилагано върху деца?

Да и съвсем успешно. Важното е използваният език и подход да бъде съобразен с тяхната възраст.

 • Колко време ще ми отнеме, докато постигна нужният резултат?

Някои предизвикателства и симптоми, свързани с единични събития, биха могли да се трансформират доста бързо с едно прилагане на техниката или в рамките на една сесия. Други предизвикателства са комплексни и биха могли да са свързани с няколко по-малки, взаимо-свързани проблеми, които ще се наложи да се третират по отделно преди да настъпи изцеление. В такива случаи е важно да сме постоянни и търпеливи с прилагането на техниката.

 • Ако моето страдание е от десетилетия или получено по наследство, ще има ли ефект?

При правилно прилагане на метода в дълбочина и понякога – и с вариации на Меридианни подходи, често води до облекчаване на симптомите, независимо от тяхното времетраене и фамилна история.

 • Колко време ще се задържи постигнатият резултат?

Въпреки, че е трудно да се предскаже, когато се подходи правилно и успешно се третира в същността и корена на предизвикателството и се трансформират всички свързани аспекти, индикациите показват, че се постига дълготрайно освобождение. Моите наблюдения показват, че подобен резултат се случва съвсем регулярно.

 • Случва ли се нещо да попречи на EFT да проработи?

Понякога, ако се подходи прекалено общо към конкретно предизвикателство, би довело до неефективен резултат. В редки случаи поради наличие на „енергийни токсини“, като миазми или храни, биха довели до алергична реакция в системата на индивида, което би затруднило или временно ограничило благоприатния ефект. Специалист в прилагането на техниката би се справил с такова предизвикателство. Въпреки, че EFT не е перфектно средство, ефективността му при опитен специалист е поне 85%. Най-често, ако има някаква спирачка по пътя, това е нов аспект, който е необходимо първо да се третира.

 • Има ли противопоказания при използването на EFT?

Изследванията и наблюденията до момента показват, че няма противопоказания при използването на техниката. Понякога може да се почуства умора като страничен ефект, но най-често страничният ефект е положителен. Консултация с професионален консултант би спомогнала за правилно приложение на метода.

 • Допълва ли EFT други терапии?

Тъй като при приложението на EFT не се използват медикаменти или други процедури, е напълно безопасно да се прилага заедно с други форми на лечение и алтернативни терапии. Тъй като EFT носи бърз и ефективен резултат, е възможно да няма нужда от допълнителни терапии.

Лекари, психолози, терапевти, консултанти, коучи, социални работници и други специалисти, работещи с хора, могат да добавят и включат EFT към арсенала от методи, които използват в практиката си за постигане на по-бърз и ефективен резултат.

 • Как е възможно такъв прост метод да се прилага за толкова широк диапазон от предизвикателства?

Според фундаменталното откритие на Енергийната психология „причината за всички нежелани и негативни емоционални състояния се състои в дисбаланс на енергийната система на човека“. Следователно, бихме могли да приложим EFT към всички реакции, емоции и симптоми, като балансираме енергийната система, независимо от вида предизвикателство.

 • Не е ли EFT поредната краткотрайна мода?

Съвсем естествено е да се гледа на нововъведенията със скептицизъм, особенно когато са свързани със здравето и обещават бързи резултати. С тази разлика, че EFT се базира на научни принципи и макар в сравнително начална фаза има клинична ефективност, в хиляди случаи, особено при травмите и след травматичните разтройства. Още повече, че не трябва да вярвате в техниката, за да работи.

Гари Крейг съветва – опитай върху всичко!

 • Добре, интересувам се. Как да науча EFT?

Въпреки, че обучавам клиентите си в прилагането на техниката индивидуално, намирам, че най-ефективно е обучението в група. Заедно със задаваните въпроси, преживявания и групова динамика, участниците получават по-дълбоки и трайни познания. За дати на курсовете – следете програмата на събитията или се включете за получаване на информационния бюлетин.

 

            Веселин демонстрира EFT с участник от групово обучение в

                                            Будапеща (Унгария)