EFT

EFT (техники за емоционално освобождение) е модалност от Енергийната психология позната и като Меридианни Потупващи Техники, „Tapping” (Тапинг), означаващо потупване.

EFT е форма на психологическа акупресура, която използва техника на меко потупване/барабанене с възглавничките на пръстите за стимулиране. За разлика от традиционната Китайска акупунктура, не се използват игли. Потупването на точно определени точки от меридианната система по лицето, тялото и ръцете се комбинира с вербализиране на идентифициран проблем, следван от основна, утвърждаваща фраза.

Комбинирането на тези съставки на техниката EFT, балансира енергийната система, освобождава както психологически стрес, така и физизическа болка. Възвръщайки свободното протичане на енергийните потоци в тялото, води до цялостно възстановяване на естествения начин на изцеление, както на ума, така и на тялото. Техниката е безопасна, лесно приложима и не изисква предварителни професионални познания.

  • Произход

Създателят на EFT e Гари Крейг, персонален коуч за увеличаване на постиженията от Калифорния, специалист по НЛП (невро-лингвостично програмиране), инженер по образование. Методът принадлежи към нов клас терапии, отнасящи се към Енергийната Психология. EFT и различни вариации на Техники на Меридианни подходи чрез потупване са изключително ефективни, ефикасни, меки техники, лесни за приложение.

Гари Крейг пише в една своя статия относно това как учените са съгласни, че тялото е „енергийна конфигурация“, построено от позитивни и негативни електричаски заряди във формата на атоми, които са строежните елементи на цялата материя. Със своята формула Е=МС2 Айнщайн доказа, че всичко е енергия и материята лежи в същия енергиен континуум. Ако погледнем на тялото от гледната точка на енергийна конфигурация, а не като на отделни системи, органи, части и уравнения на химически формули и съединения, тогава ще разберем защо и как работи EFT.

Преди да се пенсионира Гари Крейг неговият официален уебсайт беше –www.emofree.com, който отново възобнови в края на 2012 г.